guide-intestinal_banner1-desktop-nl
guide-intestinal_banner1-mobile-nl

Hoe kan ik mijn darmgezondheid
verbeteren?

Chronische darmklachten worden voornamelijk behandeld door het veranderen van eetgewoonten en het verminderen van stress.

Aan het einde van deze gids vindt u een logboek waarin u voedingsmiddelen en emotionele gebeurtenissen kunt noteren die volgens u de symptomen van uw darmklachten uitlokken.

Op basis van het ingevulde logboek kan uw arts gemakkelijker een diagnose stellen en u snel de meest geschikte behandeling adviseren.

De symptomen verlichten:

Constipatie
➡️ niet-irriterende laxeermiddelen

Diarree
➡️ antidiarreïca

Krampen en een opgeblazen gevoel
➡️ antispasmodica

Angst en/of depressie
➡️ Kalmerende planten
(passiebloem, valeriaan kamille, lavendel, …)

Stress heeft een grote invloed op de pijnlijke opflakkeringen van darmklachten. Stressmanagement is dan ook van cruciaal belang.

Nos conseils :

Neem de tijd voor ontspannende activiteiten
(lezen, schilderen, mediteren …)

Beoefen regelmatig een fysieke activiteit
(wandelen, hardlopen, fietsen, yoga, tai chi …)

Neem contact op met een psycholoog of een andere professional die gespecialiseerd is in stressmanagement

Doe ademhalingsoefeningen
(sofrologie, yoga, hartcoherentie …)

WIST U DAT?
Een studie heeft bewezen dat wandelen in de natuur beter is voor het verlagen van uw stressniveau dan binnen sporten of een tvprogramma over de natuur bekijken1.

11Olafsdottir, G., Cloke, P., Schulz, A., van Dyck, Z., Eysteinsson, T., Thorleifsdottir, B., & Vögele, C. (2020). Health Benefits of Walking in Nature: A Randomized Controlled Study Under Conditions of Real-Life Stress. Environment and Behavior, 52(3), 248–274. https://doi.org/10.1177/0013916518800798

Iedere mens is uniek, daarom is het belangrijk om zelf op zoek te gaan naar voedingsmiddelen die de symptomen kunnen veroorzaken. Zo kunt u deze voedingsmiddelen zoveel mogelijk vermijden tijdens een crisis en ze van tijd tot tijd opnieuw invoeren om een gevarieerd dieet te behouden. Na verloop van tijd zouden ze dan geen overlast meer mogen veroorzaken. We adviseren om voedingsmiddelen alleen te vermijden als ze de symptomen echt veroorzaken.

Hoe doe ik dat in de praktijk?

Door het bijhouden van een logboek kunt u de situatie relativeren en vooral de ongemakken en de oorzaken ervan objectief vaststellen. Naast voedingsmiddelen is het ook goed om stressvolle gebeurtenissen en beoefende sportactiviteiten op een rijtje te zetten.

WIST U DAT?
Producten met lactose vaak leiden tot een opgeblazen gevoel en darmklachten.

En pratique

Houd uw huidige voedingspatroon aan en analyseer, met behulp van het logboek, de voedingsmiddelen die problemen veroorzaken voor uw spijsverteringsstelsel.

Schroef drastisch het gebruik terug van de voedingsmiddelen die problematisch zijn gebleken voor uw spijsverteringsstelsel.

Introduceer, nadat de symptomen zijn verdwenen, geleidelijk aan opnieuw de voedingsmiddelen die u eerder als problematisch hebt ervaren.

Restez attentif sur le long terme aux modifications alimentaires saisonnières. N’hésitez pas à recommencer un journal de bord alimentaire.

Tijdens een crisis:

We adviseren een dieet laag aan FODMAP’s gedurende 2
tot 4 weken. FODMAP’s zijn fermenteerbare suikers die van nature voorkomen in allerlei voedingsmiddelen.

(fermenteerbare oligosachariden, disacchariden, monosachariden en polyolen)

Start met typen en druk op ENTER om het zoeken te starten.