Zakelijke planten

tilman_contact-batiment

> Pers & Media > Zakelijke planten

LE LABORATOIRE WALLON TILMAN MULTIPLIE LES ÉTUDES CLINIQUES

Zakelijke planten

Het laboratorium Tilman, gelegen in Baillonville, in de provincie Namen, is vol ambitie. Terwijl de therapeutische erkenning van twee van zijn voedingssupplementen onlangs is versterkt, wil de Belgische fytotherapeutisch specialist zoveel mogelijk van zijn producten registreren als geneesmiddelen. Aan de horizon: de Europese markt.

Jean-Noël Tilman is aan het begin van het jaar goed gehumeurd. Zijn bedrijf heeft zojuist belangrijke overwinningen behaald op twee van zijn vlaggenschipproducten: Antimetil en Flexofytol. Hoewel ze sinds 2010 op de markt zijn, zijn de posities van deze twee voedingssupplementen op basis van kruiden zojuist aanzienlijk versterkt op therapeutisch niveau.

Antimetil verlicht zwangerschapsmisselijkheid, maar wordt ook aanbevolen in geval van overmatig eten, tijdens het reizen en na een anesthesie- of chemotherapiebehandeling. De bereiding op basis van gember kreeg in 2011 al een belangrijke impuls toen Motilium, de bekende concurrent, onder medisch voorschrift werd geplaatst. “Het heeft onze verkoop een boost gegeven”, zegt de baas.

Maar een andere gebeurtenis had de ontwikkeling van de activiteiten aanzienlijk kunnen vertragen. “Twee jaar geleden werd het gebruik van gemberextractpreparaten tijdens de zwangerschap, door een koninklijk besluit verboden. Dit besluit is op 20 februari in werking getreden. “Hoe zit het dan met Antimetil? Wel, het voedingssupplement van het Tilman-laboratorium vervolgt zijn traject. Het mag ook in de toekomst aan zwangere vrouwen worden voorgeschreven. Het resultaat van een langetermijnproces: “Zodra de beschikking werd gepubliceerd, hebben we een dossier voor een derogatieaanvraag bij het ministerie van Volksgezondheid ingediend”, legt Jean-Noël Tilman uit. We hebben de nadruk gelegd op een studie die we in het Universitair Ziekenhuis van Leuven hebben uitgevoerd bij een vijftigtal zwangere vrouwen. Bovendien is uit gegevens van de nutrivigilance gebleken dat sinds Antimetil op de markt is, er geen bijwerkingen zijn gemeld met betrekking tot de zwangerschap, terwijl er 2 miljoen tabletten zijn ingenomen door zwangere vrouwen. We hoopten deze derogatie op tijd te krijgen en hebben hem begin februari ontvangen. Voor mij is dit de beloning voor een bedrijfsbeleid dat wetenschappelijke zorgvuldigheid vooropstelt. ”

Het verlichten van artrose

Een wetenschappelijke nauwgezetheid die de Namense groep ook in staat heeft gesteld een ander voedingssupplement, dat ook al sinds 201 op de markt is, te verbeteren, maar ditmaal op basis van kurkuma, nl. Flexofytol. Dit product, aanbevolen om artrose te verlichten, is gebaseerd op een gepatenteerde technologie van micro-dispersie van curcumine in een olieachtige fase. “Sinds drie jaar zoeken we naar een manier om Boswellia (een Indiase plant vrij dicht bij wierook, nvdr), een andere plant die zeer effectief is in de behandeling van gewrichtsontstekingen, aan de curcumine toe te voegen. Concurrenten betreden de markt en bieden vergelijkbare producten aan. Daarom was het voor ons belangrijk om te innoveren. “

Probleem: Het is technologisch onmogelijk gebleken om kurkuma en Boswellia te combineren in de vorm van een olieachtige micro-dispersie. “De biologische beschikbaarheid van curcumine werd veel minder goed”, legt onze gesprekspartner uit. Daarom hebben we drie jaar lang gezocht naar een formulering die een zeer hoge beschikbaarheid van curcumine in stand houdt en tegelijkertijd de toevoeging van Boswellia mogelijk maakt. Uiteindelijk hebben we een formule ontwikkeld en gevalideerd.” Tilman heeft onlangs Flexofytol PLUS gelanceerd, dat ook door verschillende wetenschappelijke studies is gevalideerd. “Naast een bio-beschikbaarheidsstudie (gebruikt om de formule te valideren), hebben we een grote studie uitgevoerd op de eerste versie van Flexofytol waarbij enkele tientallen patiënten in verschillende universitaire centra betrokken waren,” zegt Jean-Noël Tilman. Dit is een studie als geen ander in België over een preparaat op basis van kurkuma en de resultaten konden worden geëxtrapoleerd naar Flexofytol PLUS omdat we in beide formules een bio-equivalentie tussen curcumine hebben vastgesteld”.

Overgang van voedingssupplement naar geneesmiddel

Als het Waalse laboratorium op die manier het aantal studies over zijn producten vermenigvuldigt, dan is het – naast het valideren en geloofwaardig maken in de ogen van de medische wereld – omdat het op lange termijn van zijn voedingssupplementen echte geregistreerde kruidengeneesmiddelen wil maken. “Een geneesmiddel is veel geloofwaardiger voor de voorschrijvers”, zegt de CEO. De kwaliteit is noodzakelijkerwijs beter bij een geneesmiddel dan bij een voedingssupplement omdat er beperkingen zijn. De beheersing van alle parameters is veel belangrijker. Daarnaast zijn voedingssupplementen onderhevig aan wisselende regelgeving. Het is voor ons dus onmogelijk om te zeggen dat onze producten over tien jaar nog steeds op de markt zullen zijn. In het geval van geneesmiddelen daarentegen verloopt het regelgevingsproces veel trager. We hebben dus meer tijd om ons aan te passen. ”

Vandaag genereert het bedrijf al de helft van zijn omzet uit geregistreerde kruidengeneesmiddelen. Van de 15 producten die 90% van de omzet uitmaken, zijn er zeven geneesmiddelen en acht voedingssupplementen. “Een vijfde van onze verkoop is afkomstig van kruidenthee en deze zullen nooit als geneesmiddelen worden geregistreerd”, zegt Jean Noël Tilman. Maar ons doel is om van onze voedingssupplementen geregistreerde geneesmiddelen te maken en hopelijk op een dag 80% van onze verkoop met kruidengeneesmiddelen te realiseren. “

Concreet is het Tilman’s doel om zijn Antimetil een grote speler te laten zijn. “We willen er een geneesmiddel van maken dat door zwangere vrouwen kan worden ingenomen”, bevestigt onze gesprekspartner. Maar de overheid is veel strenger voor geneesmiddelen dan voor supplementen. Het is een kwestie van bewijzen dat onze medicatie volledig veilig is tijdens de zwangerschap. De klinische studie die we hebben uitgevoerd op Antimetil is een stap, maar het zal waarschijnlijk niet genoeg zijn. We zullen zeker een tweede studie moeten uitvoeren tijdens de zwangerschap, waardoor we weer een vrijstelling van het ministerie van Volksgezondheid kunnen krijgen en ons gember extractgeneesmiddel kunnen aanbevelen aan zwangere vrouwen. “

“Langzaam maar zeker groeien”

Terwijl het op de markt brengen van een voedingssupplement vrij snel kan gebeuren (een maand kan soms voldoende zijn, zonder dat een validatiestudie nodig is), kan de registratie van een geneesmiddel in sommige gevallen drie tot tien jaar duren. “Dit vereist een budget van ongeveer 400.000 euro en een zeer uitgebreide knowhow die we vandaag de dag niet meer zouden kunnen verwerven als we niet in het begin van de jaren 2000 waren begonnen met het maken van kruidengeneesmiddelen. De regelgeving wordt steeds strenger en complexer. Tenzij we investeerders aantrekken die 20 miljoen euro op tafel leggen – wat helemaal niet onze wil is omdat we een familiebedrijf willen blijven – zijn we gedoemd langzaam te groeien…. maar zeker…”

Wanneer het voor het bedrijf, om wettelijke redenen, niet mogelijk is om een kruidengeneesmiddel als medicament te registreren, brengt deze laatste een voedingssupplement op de markt. ”Voor Flexofytol is onze droom uiteraard ook om er een medicament van te maken, onderstreept de baas. Maar de huidige regelgeving is daar nog niet klaar voor en ik kan zelfs niet bevestigen dat we er ooit een medicament van zullen kunnen maken. Om deel uit te maken van deze categorie zou Flexofytol, op dit moment, enkel een indicatie voor de spijsvertering kunnen hebben.” Het is inderdaad een digestief, erkend onze gesprekspartner. Maar dit is niet zijn meest interessante indicatie. Daarentegen, als voedingssupplement, onder voorwaarde dat er op de verpakking of de bijsluiter niet gesproken wordt over de ontstekingswerende eigenschappen, kunnen we een product op basis van kurkuma op de markt brengen, dat op een subtiele manier gepresenteerd wordt als bedoeld voor de gewrichten.

Algerije, de belangrijkste markt buiten Europa

Het Tilman laboratorium, opgericht in 1985, is voor 85% eigendom van Jean-Noël Tilman en zijn vrouw via hun Luxemburgse holdingmaatschappij lnvest Nature. De onderneming, gevestigd in de zone Baillonville (provincie Namen) en met momenteel 172 voltijdse equivalenten in dienst, heeft altijd een omzetgroei van ongeveer 14% per jaar geboekt. Vorig jaar behaalde het een omzet van 36,3 miljoen euro bij een nettoresultaat van 560.000 euro. Zij verwacht dit jaar een omzet van 40 miljoen te realiseren, waarvan 75% in België. Een aandeel dat de KMO op lange termijn wil omdraaien. “Ons bedrijf kan zijn omzet op de Belgische markt in de komende 10 jaar nog minstens verdubbelen of zelfs verdrievoudigen”, verzekert Jean-Noël TiIman ons. Maar we weten dat de tijd komt dat onze groei zal vertragen en we zijn ons terdege bewust van de noodzaak om naar de internationale markt te kijken.”

De managers van het bedrijf begonnen vanaf 2010 verder over de grenzen te kijken. Het laboratorium is toen begonnen met het registreren van zijn nieuwe geneesmiddelen in verschillende Europese landen. “We hebben vergunningen voor het op de markt brengen van bepaalde geneesmiddelen in verschillende Europese landen waar we beginnen met het op de markt brengen, zeker nog niet erg belangrijk, maar in toenemende mate. Flexofytol wordt bijvoorbeeld in Frankrijk op de markt gebracht, Antimetil is in veel landen aanwezig. Ons nummer 3 (Sedistress) is aanwezig in Scandinavië, we hebben het geregistreerd in Frankrijk en we zullen het registreren voor Italië. ” In totaal telt het Tilman-laboratorium een twintigtal registraties buiten België voor deze vijf belangrijke geneesmiddelen.

Op dit moment brengt de groep sommige van haar producten – zowel voedingssupplementen als geneesmiddelen – op de markt in Frankrijk, Scandinavië, Spanje, Portugal en Cyprus. Buiten Europa is Algerije de belangrijkste afzetmarkt in termen van omzet. Daarna volgen Frankrijk en Marokko. “We brengen ook een beetje op de markt in China en Taiwan, maar we zijn nog niet significant aanwezig in een bepaald land buiten België”, aldus de CEO. Behalve misschien in Algerije, waar we 2 miljoen euro omzetten en in Frankrijk ongeveer 1 miljoen euro.”

Een eerste dochteronderneming in Frankrijk

Tilman geeft de voorkeur aan twee internationale benaderingen. De groep wenst contracten te sluiten met importeurs/distributeurs of eigen dochterondernemingen op te richten. Het is bezig met het opzetten van een dergelijk systeem in Frankrijk. Uiteindelijk wil de fytotherapiegroep in de komende 10 tot 15 jaar filialen oprichten in vijf tot tien Europese landen. “In 2030 zullen we zeker aanwezig zijn in Frankrijk, Italië, Spanje, Polen, Duitsland en een of ander Scandinavisch land,” legt Jean-Noël Tilman uit. We zijn al de specialist in kruidentherapieën in België, we willen tegen 2030 de specialist worden in Europa, wetende dat we niet de grootste speler zullen zijn. Deze zal Duits blijven, aangezien Duitsland de grootste markt op dit gebied is. Anderzijds is het onze ambitie om tegen 2030 door de beroepsgroep te worden beschouwd en erkend als het meest deskundige kruidengeneeskundebedrijf in Europa. “

Om dit te bereiken investeert de onderneming jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling. In de afgelopen vijf jaar is ook de productiecapaciteit verviervoudigd. “We hebben nu een productietool waarmee we nog eens vijf tot tien jaar kunnen groeien”, zegt de CEO. Voor de rest is alles gepland. Voor 2021 is een industriële uitbreiding gepland en de groep beweert de capaciteit te hebben om de oppervlakte van haar fabriek in Baillonville met vijf of zes te vermenigvuldigen. “Tot 2050 zijn we goed”, lacht Jean-Noël Tilman. Over twee tot drie jaar hebben we 250 medewerkers in het bedrijf en hebben we een omzet van meer dan 50 miljoen euro. Op een dag, rond 2030, passeren we de duizend mensen. Tilman wordt een grote internationale onderneming. “

Jérémie Lempereur, journaliste
voor Trends Tendance – 14/03/2019

Start met typen en druk op ENTER om het zoeken te starten.