Je kunt slechts uitvoeren wat je hebt gedroomd ! Profiel van Jean-Noël Tilman

tilman_contact-batiment

> Pers & Media > Je kunt slechts uitvoeren wat je hebt gedroomd ! Profiel van Jean-Noël Tilman

“Je kunt slechts uitvoeren wat je hebt gedroomd”

Tijdens zijn studie als apotheker, alsook tijdens zijn militaire dienst, heeft Jean-Noël Tilman zijn droom laten rijpen en omgezet in een project.
Momenteel leidt hij een succesvol bedrijf gespecialiseerd in kruidengeneeskunde. Net als in zijn droom…
Parcours

Dans les années 1970, on ne parlait pas encore de crise de l’emploi ni de chômage. « C’était une période d’insouciance. Je n’avais pas d’idée précise. Mon père était pharmacien. Il tenait une officine à Bomal, près de Durbuy, à l’arrière de laquelle il avait installé un atelier. Il y fabriquait la ‘Tisane du Vieil Ardennais’ ». Jean-Noël entreprend des études de pharmacie, qu’il débute aux FUNDP de Namur et termine à « Louvain-en-Woluwe », le site médical bruxellois de l’U.C.L. « J’ai dû m’accrocher, mais c’était passionnant. La plupart des cours me servent encore ». Durant ses cinq années d’études, une idée germe en son esprit, s’y développe, devient un rêve. Durant son service militaire, il l’étaie, le transforme en projet, imagine le potentiel de croissance. Il y croit. Finalement, une seule année comme pharmacien d’officine suffira avant qu’il ne revienne au bercail avec l’envie de développer la gamme des « Tisanes Ardennaises », de créer de nouveaux produits, de faire grandir le laboratoire créé dans les années 50, malgré la pression paternelle qui le pousse vers l’officine familiale. Nous sommes en 1984, et Jean-Noël a l’intention de prendre l’activité de son père comme point de départ pour développer un véritable laboratoire de phytothérapie (traitement des maladies par les plantes).

Vakgebied

Dat wat ik in gedachten had, is uitgekomen. Ik heb mijn dromen waargemaakt en nieuwe ambities zijn in de plaats gekomen van de oude. Ik ben begonnen met vijf mensen, dames die bezig waren met manuele conditionering. We zijn nu 55: laboranten, vertegenwoordigers, administratief personeel, twee exportmanagers, een onderzoeker die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van nieuwe producten, voor wie we een laboratorium huren bij ULG….. Als Jean- Noël het heeft over het werk van zijn medewerkers, kan hij een glimlach niet onder onderdrukken. Elke positie brengt hem terug naar zijn eigen ervaring. In het bedrijf deed hij alles, te beginnen met het lossen van de vrachtwagens die de grondstoffen leverden. Vervolgens stelde hij zich een nieuwe, aantrekkelijkere presentatie voor bestaande producten voor. Omdat dit niet genoeg was om de verkoop te verhogen, was hij veel onderweg om ze te verkopen. Hij heeft nieuwe producten en nieuwe verpakkingen ontwikkeld. Hij leidde de uitbreiding van het bedrijf, stimuleerde de diversificatie en evolueerde in de richting die hij wilde: fytotherapie. De geneesmiddelen zijn geregistreerd en erkend door apothekers.

“Ik heb geleerd om verantwoordelijkheden te delegeren aan mijn medewerkers. Het stelt me in staat om me te focussen op wat mij het meest interesseert: het verzorgen van de strategische ontwikkeling van het bedrijf, het vermenigvuldigen van projecten, het verzorgen van het management, met name het financieel management.”

Boodschap

Je moet veel dromen, want je kunt slechts realiseren wat je hebt gedroomd. Je moet je dromen vasthouden, vooral in moeilijke tijden. En durf fouten te maken: het is beter om 10 dingen te doen en 5 fouten te maken dan slechts 5. Een carrière zit vol met omstandigheden die kansen worden als je ze gebruikt. Je moet weten hoe je ze moet herkennen als ze voorbijkomen.

Patrick Collignon, Communicatiemedewerker ICHEC-PME

Start met typen en druk op ENTER om het zoeken te starten.