Een natuurlijk succes

tilman_contact-batiment

> Pers & Media > Een natuurlijk succes

Een natuurlijk succes

Optimisme is een vorm van moed die vertrouwen geeft aan anderen en leidt tot succes. Een citaat dat goed aansluit bij de carrière van Jean-Noël Tilman.
Deze apotheker houdt ervan om geluk te beproeven en veranderde het kleine laboratorium, dat zijn vader had opgericht, in de Belgische nr. 1 in de fytotherapie. Met een team van 180 medewerkers combineert onze ondernemer graag gezinsgeest en internationale ambities.

Welke studie te gaan volgen? “Op mijn elfde had ik geen antwoord op die vraag”, begint Jean-Noël Tilman. “Mijn vader, een apotheker, suggereerde subtiel dat ik hetzelfde pad zou volgen als hij. Het idee sprak me aan. Maar toen ik eenmaal afgestudeerd was, realiseerde ik me dat de al te besloten wereld van de apotheek mij niet gelukkig zou maken. Een kleine teleurstelling voor mijn vader die voorzichtig droomde dat ik hem zou opvolgen.

Toen Jean-Noël Tilman zich niet in de familieapotheek voegde, deed hij een ander voorstel: De overname van het kruidentheelaboratorium dat zo’n 35 jaar geleden door zijn vader werd opgericht. “Tijdens mijn militaire diensttijd had ik veel geleerd over medicinale planten. Een sector die me fascineerde en waarin ik geloofde. De ontwikkeling van dit laboratorium, dat 5 mensen in dienst had, was dan ook een uitstekend uitgangspunt.

Zodra hij arriveerde, gaf Jean-Noël Tilman een impuls aan de kruidenindustrie door een partnerschap met Lipton aan te gaan.

“De Ardense kruidenthee die mijn vader had gemaakt, werd tot dan toe in bulk verkocht, een ernstige belemmering van hun commercialisering. Dus vroeg ik Lipton om de verpakking van onze kruidenthee in de vorm van infusies. “

De moedige stap is overtuigend. “Maar na een paar maanden realiseerde ik me dat als we echt wilden groeien, we meer winstgevende producten zouden moeten ontwikkelen”. In 1986 werden afslankcapsules op basis van algen geïntroduceerd in het assortiment van het bedrijf. Een eerste team van vertegenwoordigers ging van start en het rad was in beweging. Gedurende een decennium zal het laboratorium door middel van innovaties zijn assortiment uitbreiden en zijn aanwezigheid op de markt voor medicinale planten vergroten. In 1997, met een voldoende sterke ruggengraat, bracht Jean-Noël Tilman zijn bedrijf naar een nieuw niveau door te starten met de bouw van een fabriek in Baillonville. Een van de modernste faciliteiten in Europa voor de productie van fytotherapeutische producten.

Deze constante groei werd in 2013 beloond met de prestigieuze “Company of the Year®” award.

“Ondanks onze prestaties beschouw ik mezelf tot nu toe als een eeuwige beginner. Deze onderscheiding is meer dan een eretitel, het heeft me vertrouwen gegeven in mijn managementvaardigheden”.

Gedreven door het constante verlangen om zich te verbeteren, heeft Jean-Noël Tillman de ambachtelijke kruidenspeciaalzaak omgetoverd tot de onbetwiste Belgische leider in de fytotherapie. Een eerste stap die hem verre van tevredenstelt. “Op dit moment vertegenwoordigt België 80% van onze omzet, de export 20%. In 2030 wil ik deze percentages omkeren. De afgelopen weken zijn een dertigtal afgevaardigden op reis geweest in Frankrijk om ons toonaangevende product voor te stellen: Flexofytol, een innovatieve formule voor gewrichtsontlasting. Ik zou graag zien dat deze strategie tegen 2020 ten uitvoer wordt gelegd door de opening van een verkoopkantoor in Frankrijk en dit vooraleer dezelfde modus operandi in andere Europese landen te herhalen. Dankzij de familiewaarden is Tilman Laboratorium een fijne KMO geworden. Mijn droom is om er een groot bedrijf van te maken”.

HET TILMAN LABORATORIUM IS:
 • De Belgische n°1 in de fytotherapie (kruidengeneeskunde)
 • Een familiebedrijf uitgeroepen tot “Onderneming van het Jaar 2013”.
 • 61 jaar bestaansduur
 • 180 medewerkers
 • Aanwezigheid in een dertigtal landen over de hele wereld
 • Een omzet van 35 tot 37 miljoen euro geschat voor 2017
 • Jaarlijkse groei van 15% over de afgelopen 30 jaar
2017-ccimag_invite-mois

BIO EXPRESS

 • Geboren te Luik op 4 augustus 1959
 • 1977: volgde een opleiding farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit van Namen en daarna aan de Katholieke Universiteit van Leuven.
 • 1983: naast zijn militaire diensttijd specialiseerde hij zich in de industriële farmacie
 • 1984: neemt het Laboratorium van Ardense Kruidenthee over dat in 1956 door zijn vader werd opgericht
 • 1986: naast kruidenthee worden er nieuwe fytotherapeutische producten op de markt gebracht
 • 1998: Inhuldiging van de nieuwe infrastructuur van het laboratorium Tilman in Baillonville
 • 2016: wordt vergezeld door zijn twee oudste zonen
 • 2017: lanceert een ambitieus commercieel beleid om de aanwezigheid van het laboratorium Tilman in het buitenland te ontwikkelen
 • Getrouwd, vader van 5 kinderen (7 tot 32 jaar)
 • Hobby: hardlopen midden in de natuur
GENIEUS IDEE

“Hoewel ik nooit een genie ben geweest, heb ik strategische keuzes gemaakt die een positieve invloed hebben gehad op de ontwikkeling van het bedrijf. Het meest waardevolle besluit was zeker de ontwikkeling van geneesmiddelen en ons niet te beperken tot de sector van de voedingssupplementen. Natuurlijk is dit een duurdere en langzamere optie. Gemiddeld duurt het 5 jaar voordat een nieuw project van start gaat, vergeleken met een maand voor een voedingssupplement! Maar deze oriëntatie heeft ons in staat gesteld om ons te onderscheiden in de concurrerende markt voor voedingssupplementen. In dit verband wil ik professor in de farmacologie Luc Angenot (Universiteit van Luik) bedanken, die mij heeft aangemoedigd om deze weg te volgen.

MET HET HART

“Wanneer je in het ondernemerschap stapt, kan twijfel snel toeslaan. Ik blijf dan ook iedereen, die op dat moment een woord van aanmoediging voor mij had, zeer dankbaar. Net als ik geloofden ze dat het laboratorium op een dag een geweldig bedrijf zou worden. Met deze woorden kon ik erin geloven en kreeg ik de kracht om me door te zetten”

 

KORTE VRAGEN
Quelle est votre plus grande qualité?
WAT IS UW GROOTSTE KWALITEIT?

Ik ben een verstokte optimist. Ik heb het geluk dat ik altijd geloof in de positieve wending die dingen kunnen nemen.

EEN GEBREK?

Mijn optimisme (lacht)! Dit deel van mijn persoonlijkheid kan soms veranderen in een bepaalde vorm van naïviteit, waardoor ik de moeilijkheden onderschat. Ik heb ook een veelzijdige kant die mijn medewerkers kan destabiliseren. Zonder onze strategische koers te wijzigen, kan ik dus snel van gedachten veranderen over de middelen om dit te bereiken.

WAT IS UW LIJFSPREUK?

Ik heb geluk, een klein zinnetje dat ik van mijn vader heb geërfd en dat ik altijd in gedachten heb gehouden. Geluk hebben moet je ontwikkelen. Men moet de voorwaarden scheppen om het te forceren.

WEER OVERDOEN …

Zonder aarzelen zou ik mijn opleiding vervolledigen met een managementopleiding. Een van mijn zonen volgde deze weg. Na zijn studie farmacologie volgde hij een aanvullende masteropleiding aan HEC-Luik. In een jaar tijd begreep hij wat mij 10 jaar heeft gekost om te ontdekken.

Céline Léonard – © Stephan Kerff
Voor het tijdschrift CCI mag’ – Maandelijks n°9/November 2017

Start met typen en druk op ENTER om het zoeken te starten.