Laboratorium Tilman wil Europa veroveren

tilman_contact-batiment

> Pers & Media > Laboratorium Tilman wil Europa veroveren

Laboratorium Tilman wil Europa veroveren

Het farmaceutisch laboratorium in Baillonville wil de Europese specialist worden in fytotherapie (kruidengeneeskunde). Om dit te bereiken brengt het twee innovatieve producten op de markt.

Het laboratorium van Tilman, gelegen op het industrieterrein van Baillonville, in de gemeente Somme-Leuze, is de Belgische leider in de fytotherapie. In het bedrijf worden honderdduizenden farmaceutische tabletten vervaardigd op basis van planten.

Een van deze producten, bestaande uit onder andere kurkuma, heeft de bijzondere eigenschap dat het de pijn van artrose vermindert. Deze ziekte treft nu bijna een op de drie mensen ouder dan 65 jaar. Tilman biedt een alternatief voor de voorgeschreven ontstekingsremmers en andere pijnstillers, maar die nadelige gevolgen hebben voor de patiënt: hypertensie, cardiovasculaire risico’s, maagzweren, ….. Dit nieuwe product vergde meer dan drie jaar onderzoek en investering, alsook de oprichting van een nieuwe specifieke fabriek.

GEMBER TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

De andere innovatie smaakt naar gember, een plant die door het bedrijf in Baillonville wordt gebruikt om misselijkheid te behandelen. De medicinale bijdrage wordt zelfs erkend door de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie. De tablet die is ontworpen in dit laboratorium kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor reisziekte, spijsverteringsstoornissen of misselijkheid bij zwangere vrouwen. In het laatste geval moet worden opgemerkt dat het door Tilman vervaardigde product het enige preparaat is, op basis van gemberextracten, dat tijdens de zwangerschap in België is toegestaan. Jean-Noël Tilman, Algemeen Directeur, bevestigt:

De eenheid die verantwoordelijk is voor de voedingssupplementen bij het ministerie van Volksgezondheid heeft ons zojuist deze vrijstelling verleend.
Toekomstige moeders kunnen dus gerust ons product aanschaffen.

 

Deze twee gepresenteerde producten maken deel uit van de paradepaardjes van dit familiebedrijf dat eind jaren negentig werd opgericht.

EUROPA IN HET VIZIER

Tilman groeit snel en goed. Aanvankelijk had de fabriek vijf medewerkers, maar nu zijn er meer dan 200 mensen in dienst. De jaarlijkse omzet is 36.000.000 euro en meer dan de helft van de producten wordt geëxporteerd naar landen als Algerije, Marokko of Frankrijk. Op lange termijn wil Jean-Noël Tilman dé Europese specialist in fytotherapie worden. Het is ook de bedoeling dat deze twee voedingssupplementen als geneesmiddelen worden erkend. Het proces is lang en kostbaar en vereist aanvullende klinische studies. Maar de apotheker is ambitieus en is niet van plan om het hierbij te laten.

Antoine Peret, journaliste
voor Matele.be – 15/02/2019

Start met typen en druk op ENTER om het zoeken te starten.