Een natuurlijke reflex

tilman_contact-batiment

> Pers & Media > Een natuurlijke reflex

Een natuurlijke reflex

De blauwe PMC-zak, kmo-versie
Sinds 1 januari 2016 is de verplichting om PMC’s op de werkplek te sorteren in Wallonië van kracht. Fost Plus heeft een op maat gemaakte ondersteuning en uitrusting ontwikkeld, aangepast aan zelfstandigen en KMO’s.

Plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons zijn PMC-afval. Huishoudens hebben al lang de gewoonte om ze in blauwe zakken te doen. Voor bedrijven is de verplichting om afval te sorteren pas begin dit jaar van start gegaan. En er is nog een lange weg te gaan. Sommige kmo-managers hebben vragen. Welke bakken om te kiezen? Hoeveel te bestellen? Waar te plaatsen? Hoe te informeren? Wie is verantwoordelijk voor het verzamelen van PMC’s? Hoe de kwaliteit van de sortering te controleren?

De vzw Fost Plus, de particuliere organisatie die verantwoordelijk is voor de teruggave van huishoudelijk verpakkingsafval en dus PMD, heeft een speciaal aanbod ontwikkeld om professionals te helpen bij het nakomen van hun verplichting. Begin 2016 werd de website desorteerwikel.be gelanceerd, een webplatform voor het bestellen van informatiemateriaal (posters, stickers, sorteergids, enz.), maar ook om advies te krijgen over het opzetten van de nodige infrastructuur voor het effectief sorteren van PMD’s.
Dit omvat de keuze van de bakken, de juiste plaatsing en een duidelijke identificatie, de communicatie met het personeel, de bezoekers en het schoonmaakpersoneel, alsook de keuze van een logistieke partner voor de inzameling van gesorteerd afval. Startpakketten kunnen met één klik besteld worden.

In 2015 is al 4.800 ton PMD ingezameld bij bedrijven. Dit betekent dat veel kmo-managers niet hebben gewacht op de verplichting om te beginnen met sorteren. Ze kunnen echter ook belang hebben bij een bezoek aan de site om hun methode aan te passen of te verbeteren.

Verzameling en recycling van PMD-afval is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van een duurzame kringloopeconomie. Het beperken van de sorteerverplichting tot huishoudens zou slechts een beperkte tijd kunnen hebben. Naast bedrijven is het in sport- en vrijetijdscentra, vervoer en openbare ruimten, scholen….. dat we nu de blauwe zak een algemeen begrip moet worden.

leila-article-presse-2016

Leïla-Nastasia Zghikh is verantwoordelijk voor het milieu bij Tilman. Op een paar fouten na, zegt ze, is afvalsortering een succesvolle weddenschap in deze KMO.

Tilman is een Waalse KMO gespecialiseerd in farmaceutische producten op basis van medicinale planten. Het sorteren van afval wordt binnen het bedrijf als een prioriteit beschouwd. Om recycling goed mogelijk te maken, zijn maar liefst vier soorten bakken strategisch geplaatst. “In de refter hebben we bakken voor papier, glas, restafval en PMD. De vergader- en kleedkamers zijn uitgerust met een afvalbak voor PMD’s, alsook in de buurt van de drankautomaat”, legt Leïla-Nastasia Zghikh, Environment Manager, uit.

“Elk kwartaal doe ik een quick check. Ik controleer op het juiste gebruik van verlichting, verwarming en zorg ervoor dat vuilnisbakken op de juiste plaatsen worden geplaatst”. De inspectie maakt het ook mogelijk om de naleving van de sorteerinstructies te beoordelen. “Over het geheel genomen heb ik alle reden om tevreden te zijn. Ik vind nooit huishoudelijk afval in PMC-zakken. De enige kleine schaduw op de zaak is een paar zeldzame PMD-verpakkingen die in de restafvalzak terechtkomen. Een lange traditie van sorteren draagt bij aan dit resultaat, maar Leïla-Nastasia Zghikh onderstreept de impact van de stickers en posters van Fost Plus.

Het is niet voldoende om hulpmiddelen voor het verzamelen van PMD’s aan te bieden. Iedereen moet op de hoogte zijn. Tilman heeft gekozen voor een individuele aanpak: “Ik ontmoet elke nieuwe medewerker en leg ons milieubeleid uit, inclusief de praktische aspecten van afvalsortering. Hoe zit het met de werknemers die al heel lang in dienst zijn? “Dit is niet langer nodig. Ze doen dit al heel lang. Ze denken er zelfs niet meer over na: de PMD’s die ze weggooien komen automatisch in de juiste vuilnisbakken terecht.

Het bedrijf heeft zichzelf nu een nieuwe uitdaging gesteld: het inzamelen van de plastic bekers en deze laten recyclen door de waterkoeler van het bedrijf.

UCM – November 2016

Start met typen en druk op ENTER om het zoeken te starten.