Het volstaat niet meer om enkel rendabel te zijn

tilman_contact-batiment

> Pers & Media > Het volstaat niet meer om enkel rendabel te zijn

Het volstaat niet meer om enkel rendabel te zijn

Bedrijven hebben niet alleen een economische rol: ze hebben ook een sociale verantwoordelijkheid, voor het milieu en hun werknemers.
etre-rentable-ne-suffit-plus-article-presse

Tijdens de klimaatconferentie van Parijs organiseerde BNP Paribas Fortis begin december in Brussel symposium over maatschappelijk verantwoord beleggen (IRS). Zo’n 360 deelnemers woonden de presentaties en debatten bij, terwijl nog eens duizend mensen in binnen- en buitenland het evenement live volgden via streaming.

“Vandaag de dag is de IRS niet langer een opportunistische manoeuvre. Het draait allemaal om engagement”, zegt Peter Vandekerckhove, CEO van Retail, Enterprise & Private Banking. “We zijn hier omdat we ons ervan bewust zijn dat sommige dingen moeten – en gelukkig kunnen – veranderen.”
Verschillende bedrijfsleiders bevestigen dit. Onder hen Marc du Bois, CEO van de Spadel groep (natuurlijk mineraalwater), bekend van de merken Spa en Bru. Hij legt uit hoeveel belang zijn bedrijf hecht aan duurzame ontwikkeling. In 1967 werd Spadel bijvoorbeeld betrokken bij de dienst Water- en Bosbeheer van het Waals Gewest. “Op deze manier zijn belangrijke milieumaatregelen ingevoerd in de regio van onze bronnen, in Spa, die het mogelijk hebben gemaakt dat er vandaag de dag geen industriële of landbouwactiviteiten in de omgeving worden georganiseerd. Dit bevordert de kwaliteit van het milieu en dus van onze natuurlijke wateren. »
Het werk is zeker niet af,” zegt Marc du Bois. “We willen tegen 2020 koolstofneutraliteit bereiken en we willen zelfs een positieve stempel zetten tegen 2039. Vanaf volgend jaar zijn al onze producten natuurlijk of voor 100% gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Dit betekent onder andere dat we geen conserveringsmiddelen meer zullen gebruiken. »

Nous voulons atteindre la neutralité carbonne en 2020, et même obtenir une empreinte positive en 2039.

– Marc du Bois, CEO Spadel

Geneesmiddelen op basis van plante

Ook bij Tilman is de link met de omgeving snel gelegd. Deze Luxemburgse onderneming met 150 werknemers ontwikkelt geneesmiddelen op basis van plantenextracten. “Kwaliteit en milieubescherming zijn voor ons een absolute prioriteit”, legt CEO Jean-Noël Tilman uit. “Omdat we met natuurlijke grondstoffen werken, is ons productieproces zeer weinig vervuilend. Maar ook op andere gebieden, zoals de selectie van onze leveranciers. We hebben ook besloten om bepaalde planten niet te gebruiken omdat ze een bedreiging vormden voor de biodiversiteit. »

Jean-Noël Tilman is voorstander van duurzame vormen van energie, met zonnepanelen en voertuigen die op LPG rijden. “Daarnaast moedigen we onze medewerkers aan om regelmatig vanuit huis te werken”, legt de CEO uit. “Dit is voor ons een andere manier om de CO2-uitstoot te verminderen. “Voor een bedrijf als WDP, leider in de ontwikkeling en verhuur van logistiek vastgoed in de Benelux, is transport onvermijdelijk. Het bedrijf doet echter veel inspanningen om het te beperken en de efficiëntie te verhogen, legt CEO Joost Uwents uit. “Wij bieden onze klanten innovatieve technologieën en nieuwe manieren van werken. »
Het bedrijf vermijdt waar mogelijk energie te verbruiken of verlaagt het verbruik ervan. “In onze magazijnen hebben we bijvoorbeeld gekozen voor nieuwe verlichting en verwarmingssystemen”, legt Joost Uwents uit. “En over een periode van 40 jaar betaalt een investering in isolatie zich snel terug. Bovendien verlaagt het de kostprijs voor de klant aanzienlijk. »
Zonnepanelen zijn een ander voorbeeld. “Een duurzame oplossing die zowel onze klanten als aandeelhouders ten goede komt”, vervolgt Joost Uwents. “De eerste hebben groene energie, de tweede profiteren van het feit dat we niet alleen het vloeroppervlak, maar ook de daken optimaal kunnen benutten. “De volgende stap is om deze groene energie lokaal te verbruiken,” zegt hij. “We onderzoeken samen met de klant de mogelijkheden op dit gebied. Een daarvan is het opladen van elektrische auto’s. »
Joost Uwents ziet ook een sterk potentieel voor buitenmuren, met name in multimodaliteit. “In deze context zijn we op zoek naar nieuwe locaties die compatibel zijn met verschillende vervoerswijzen: wegen, spoorwegen en waterwegen.
In de haven van Gent bouwen we momenteel een magazijn van meer dan 20.000 m² voor Distrilog Group aan het Kluizendok. »

Nous recherchons de nouveaux sites compatibles avec différents modes de transport : routes, chemins de fer et voies navigables.

– Joost Uwents, CEO WDP

Geluk

Duurzaamheid gaat niet alleen over ecologie, maar ook over sociale relaties. “Een bedrijf moet natuurlijk winstgevend zijn om te overleven, maar als het alleen maar winstgevend zou zijn, zou het jammer zijn,” merkt Jean-Noël Tilman op. “We willen bijdragen aan geluk. Voor onze medewerkers betekent dit dat zij veel vertrouwen genieten. We controleren bijvoorbeeld de kwaliteit van het werk, maar niet de gewerkte uren. En niemand maakt misbruik van dit systeem. Onze werknemers hebben ook een hoge mate van autonomie, waardoor ze risico’s kunnen nemen en initiatieven kunnen nemen. Soms maken ze fouten, maar als u deze niet accepteert, gaat uw bedrijf niet vooruit. »

“Een maatschappelijk verantwoord bedrijf betekent ook dat werknemers hun werkgevers steeds meer aanmoedigen om zich in te zetten voor de maatschappij”, zegt Michel Eeckhout, voorzitter van Goods2Give. Dit online logistiek platform verzamelt onverkochte non-food producten van bedrijven zoals Procter & Gamble en distribueert deze naar organisaties die armoede en sociale uitsluiting bestrijden, zoals OCMW’s en non-profit organisaties. Dit jaar heeft Goods2Give 130.000 mensen kunnen helpen door € 2,5 miljoen aan producten te herverdelen.
Deze getuigenissen van ondernemers illustreren dat duurzaamheid maatwerk is en dat het breed gedragen moet worden.

“Je kunt geen duurzaamheid opleggen, je moet het in het bedrijf laten leven”, vatte Marc du Bois het heel goed samen. “Het vertaalt zich niet altijd in grote revoluties”, vervolgt Joost Uwents. “Ik zou bedrijven aanraden om het gewoon stap voor stap uit te proberen. Zo ontstaat een sfeer die geleidelijk aan ieders draagvlak voor duurzaamheid opbouwt. »

Echo connect – 12 december 2015

Start met typen en druk op ENTER om het zoeken te starten.